Kesärenkaat 

Kesärenkaiden vaihto on nyt ajankohtaista. Ennen renkaiden vaihtoa on kuitenkin syytä tarkistaa mihin kuntoon kesärenkaat jäivät talven tultua. 

DOT merkintä 

DOT-merkinnästä näkee renkaan valmistus viikon ja vuoden. Ensimmäiset kaksi numeroa ilmoittaa viikkoa ja kaksi viimeistä numeroa vuoden. Suositus on että yli 10 vuotta vanhoja renkaita ei tulisi enää käyttää. 

Silmämääräinen tarkistus 

Onko renkaissa ilmaa, näkyykö renkaissa vaurioita? Olet saattanut viime kerralla ajellessa osua esim. naulaan tms. ja rengas on voinut tyhjentyä talven aikana. Vanhat renkaat alkavat iän myötä halkeilla kulutuspinnan alueelta. Mittaa kulutuspinnan määrä. Katso kuluuko rengas tasaisesti vai vain reunoilta. 

Uudet renkaat 

Kannattaa muistaa että rengaskehitys on erittäin vauhdikasta. Niin haluaako joku ajaa 10 vuotta vanhalla tekniikalla. Ei kovin moni halua käyttää 10 vuotta vanhaa tietokonetta tai puhelinta.  

Kyseessä on kuitenkin oma ja muiden tiellä liikkujien turvallisuus. 

 Uusien renkaiden valintaa on helpotettu EU-Rengasmerkinnöillä. Rengasmerkinnöistä tulee ilmi renkaan märkäpito, polttoainetaloudellisuus ja ohiajomelu. EU-Rengasmerkintöjä uusittiin 1.5.2021 

Märkäpidon ja polttoainetaloudellisuuden luokat on uusittu vastaamaan kotitalouskoneiden merkintöjä. Tyhjät luokat poistettiin ja asteikko on A–E. Lisäksi käyttöön tuli uusi tapa merkitä meluluokka kirjaimilla A–C, mutta desibelitason merkintä pysyi samana. Uusi merkintä sisältää myös QR-koodin, jonka skannaamalla voi saada lisätietoja renkaasta EPREListä (European Product Registry for Energy Labelling). EPREListä voi myös ladata ja tulostaa rengasmerkinnän.   

 Muutoksen uskotaan pienentävän liikenteen hiilidioksidipäästöjä jopa 10 miljoonalla tonnilla, parantavan liikenneturvallisuutta, vähentävän rengasmelua ja tuovan kuluttajille jopa 2,8 miljardin euron vuotuiset säästöt. 

Renkaiden valinta 

Uusia renkaita valitessa kannattaa pohtia mitä ominaisuuksia renkailta haluaa. Saman rengasmerkin eri mallit pitävät sisällään erilaisia ominaisuuksia. Polttoaineen kallistumisen myötä, matalan keskikulutuksen omaavan auton pystyy pilaamaan väärillä renkailla. 

Sähkö- ja hybridi autojen yleistyessä, renkailta vaaditaan enemmän. Osa rengasvalmistajista valmistaa sähköautoille suunniteltuja renkaita, mutta ns. tavallisten autojen renkaita voi myös käyttää. Tärkeintä renkaiden valinnassa sähköautoihin on ottaa huomioon renkaiden painoluokka. Akkupaketit tuovat autoon lisää painoa joten renkaiden tulee olla vahvemmat. Renkaan polttoainetalous luokalla on suuri vaikutus auton toimintamatkaan. 

Vallitsevat tilanteet maailmalla kuten Covid-19 ja Ukrainan sota vaikuttavat suuresti renkaiden hintoihin ja saatavuuteen. Pitkään jatkunut pandemia vaikuttaa vieläkin renkaiden valmistuksessa käytettävien materiaalien saatavuuksiin. Ukrainan sota on vaikuttanut energian hinnan kohoamisen pilviin, joka on suoraan verrannollinen renkaiden hinnan nousuun. Nyt on hyvä olla liikkeellä ajoissa jotta renkaita riittää kaikille niitä tarvitseville. Yrittäjät.fi haastatteli myös meitä renkaiden saatavuudesta ja polttoaineen hinnasta, lue lisää täältä

Käänny asiantuntevien myyjiemme puoleen jos haluat tietää renkaiden ominaisuuksista ja niiden eroista. Löydetään yhdessä paras ratkaisu sinun ja autosi tarpeisiin. Kesän 2022 rengastarjoukset löydät kampanja sivultamme.

Turvallisia ja tehokkaita kilometrejä kesälle 2022 

Tekninen Asiantuntija 

Henri Uotila