Suurin osa ihmisistä pitävät voikukkia riesanaan. Continental renkaat pitää tuota kukkivaa rikkaruohoa renkaiden tulevaisuutena. Yhteistyössä Fraunhofer institute of molecular biology and Applied ecology, Julius Kuehn-institute ja EKUSA, Continental rengas on tuottanut ja testannut ensimmäisen renkaan missä renkaan kulutuspintaan on käytetty 100 prosenttia voikukista valmistettua luonnonkumia polymeerinä. Suunnitelmat alkaa tuottamaan renkaita kuluttaja markkinoille jotka ovat valmistettu voikukista menevät noin 5-10 vuoden päähän. 

Noin 10-30 prosenttia henkilöauton renkaasta on tehty luonnonkumista, raskaankaluston renkaissa prosenttimäärät ovat korkeampia. Tällä hetkellä, luonnonkumia saadaan kumipuusta (hevea braliensis) kumipuita voi kasvattaa ainoastaan niin kutsutulla ”kumivyö” alueella lähellä päiväntasaajaa. Maailmanlaajuinen kysyntä luonnonkumille on asetettu kasvamaan seuraavan muutaman vuoden sisään, ja samaan aikaan muuttuva maailma tekee luonnonkumin tuottamisen haasteeksi kysynnän kasvuun. 

Kumipuun kasvukausi on seitsemän vuotta ennen kuin puu alkaa tuottamaan lateksia jota käytetään kumi tuotantoon. Tämä lateksista valmistettu kumi on avain uniikkeihin ominaisuuksiin joita ei voida tuottaa synteettisellä kumilla. Näine ollen luonnonkumi on renkaiden valmistuksessa ainoa vaihtoehto. Kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen ei kasvavilla markkinoilla täsmää joka on johtanut arvaamattomiin hinnan korotuksiin. 

 

Tästä päästäänkin voikukkiin 

Suunnittelu ja kehitystiimi Continental renkaalla alkoivat tutkia voikukkia yhtenä vaihtoehtona luonnonkumin tuotannolle. Ennen kuin alat nyppimään pihaltasi jokaista voikukkaa talteen ja tekemään omia keitoksia, lue lisää. Continental ei käytä mitä tahansa voikukka lajia vaan yhtä tiettyä lajiketta jota löytää Venäjältä. Tämä on ainoa voikukka lajike jota voidaan käyttää vaihtoehtona luonnonkumin valmistamiseen. Tämän voikukan juuret sisältävät luonnonkumi lateksia, tämä tarkoittaa tasaisempaa ja helpompaa luonnonkumin tuotantoa ja tasaisempaa hinta kehitystä. 

 

Voikukka on helpompi kasvattaa kuin kumipuu. 

Voikukka on vaatimaton kasvi joka kasvaa lähes joka ilmastossa, myös pohjoisella pallon puoliskolla ja sitä voidaan kasvattaa maassa joka ei ole soveliasta ruoka kasvien kasvatukseen. Tämä tarkoittaa, että luonnonkumi tuotanto voisi olla mahdollista aivan rengastehtaiden vieressä, lyhentäen huomattavasti materiaalien kuljetus matkoja vähentäen samalla kuljetuksesta aiheutuvia CO2 päästöjä. 

 

Luonnonkumin kuljettaminen Etelä-Amerikasta tai Länsi Afrikasta Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan tehtaisiin on pitkä ja kallis matka, aiheuttaen paljon CO2 päästöjä. Jos luonnonkumin tuotanto voitaisiin siirtää lähemmäs tehtaita saataisiin huomattavia säästöjä rengas tuotannon  päästöjen osalta. 

 

 

Tämä tietty voikukka voi kasvaa suuressa osassa maailmaa. Venäläisen voikukan kasvu sykli on noin vuosi. Kumipuulla on tosin pidempi “elinikä” mutta kumin tuottaminen alkaa vasta seitsemän kasvu vuoden jälkeen. Huomion arvoista on myös, että Continentalin käyttämä voikukka-lajike tuotanto on saatu optimoitua ilman geneettistä muokkausta. 

 

Kuinka lähellä ollaan voikukka-renkaiden valmistuksessa?  

Tohtori Peter Zmolek, R&D osaston johtaja Continental renkaat USA vastaa. 

”Tavoitteemme on aloittaa renkaiden valmistus seuraavan viiden viiva kymmenen vuoden sisällä.” 

”Kesällä 2014, erä Taxagum renkaita valmistettiin ja testattiin kesä- ja talviolosuhteissa testikeskuksissamme Saksassa ja Ruotsissa. Tulokset olivat todella rohkaisevia ja tuontanto suunnitelmat saivat jatkoa. 

Ensimmäiset testit demonstroivat että Taxagum valmisteinen rengas on vastaa ”ominaisuus profiileiltaan” kumipuun tuottamia luonnonkumin ominaisuuksia. Vaikka potentiaali on suuri, on edessä vielä suuria tuotannollisia esteitä ylitettävänä, ennen kuin tämä uusi luonnon materiaali on täysin käytettävissä. Esimerkiksi kasvatus prosessin (istutus, kasvatus ja harvestointi) synkronoiminen luonnonkumin kysyntään, on suuri haaste. Kuitenkin Continental renkaan tiimi sai äskettäin kerättyä useita kiloja voikukka kumia, pienestä laboratorio olosuhteissa kasvatetusta voikukka sadosta valmistaakseen Taxagum renkaita. 

 

 

Rengasvalmistaja ympäri maailman suuntaavat valmistus prosessejaan ekologisempaan ja kestävämpään suuntaan luonnonkumin kysynnän noustessa jatkuvasti. 

Joten seuraavan kerran kun päräytät ruohonleikkurilla voikukkien yli kiroten tätä rikkaruohoa. Ajattele kuitenkin, että voikukissa saattaa olla rengasalan tulevaisuus jota käyttämällä voimme antaa hieman takaisin luontoon. 

Lisää informaatiota voit käy katsomassa  

www.taraxagum.com  www.continentaltire.com 

 

 

Henri Uotila

Henri Uotila

Tekninen Asiantuntija 

Henri Uotila 

KA-Rengas OY