Sähköautonrenkaiden on kestettävä suurempaa kuormaa, tarjottava parempaa pitoa ja tehtävä se mahdollisimman vähäisellä energiankulutuksella. Lähtökohtaisesti sähköautot vaativat renkailtaan paljon ja vielä vähän enemmän. Mihin sitten kannattaa kiinnittää huomiota, kun hankitaan uusia renkaita sähköautoon? 

 Painoindeksi 

Suurin osa rengasvalmistajista valmistaa sähköautoille suunniteltuja renkaita, mutta ns. tavallisten autojen renkaita voi myös käyttää. Tärkeintä renkaiden valinnassa sähköautoihin on ottaa huomioon renkaiden painoindeksi. Akkupaketit tuovat autoon lisää painoa minkä vuoksi sähköautoihin soveltuvien renkaiden rakenne on huomattavasti vahvempi ja niissä käytetään myös vahvempaa kumisekoitusta. Renkaissa käytetty XL-merkintä, ilmoittaa että rengas on suunniteltu kestämään suurempia kuormia. 

 

Pito 

Sähköautoissa koko moottorin vääntömomentti on heti käytettävissä. Tästä johtuen voimakkaat kiihdytyksen kuluttavat renkaita enemmän kuin vastaavissa polttomoottoriautoissa. Sähköauto spesifioidut renkaat ovat yleensä valmistettu kestävämmästä kumiseoksesta, joka kestää paremmin kiihdytyksiä ja jarrutuksia. Pintakuvio saattaa myös olla suunniteltu juuri sähkö- ja hybridi autojen tarkoitukseen. 

 Alhainen vierintävastus 

Erityishuomiota kannattaa kiinnittää renkaan vierintävastukseen: mitä alhaisempi renkaan vierintävastus on, sitä vähemmän se vaatii energiaa pyöriäkseen. Matalan vierintävastuksen sähköautonrengas rullaa autosi pidemmälle yhdellä latauksella, ja myös sen ympäristövaikutukset ovat pienemmät. Tällä hetkellä renkaissa olevat EU-merkinnän polttoainetehokkuus luokka on mitattu polttomoottori autolla, mutta uskoisin että pian näemme merkinnöissä joko uuden luokan sähköautoille tai polttoaine tehokkuus luokka muutetaan vastaamaan myös sähköautojen arvoja. 

Sähköautolle suunnitellut renkaat ovat myös useimmiten meluvaimennettuja, joka tekee matkustamisesta miellyttävämpää. Valmistajasta riippuen renkaisiin lisätään vaahtomuovia muistuttava kerros renkaan sisään, joka rikkoo renkaan ja tien kosketuksesta aiheutuvia ääniaaltoja. Hintaerot vastaavan kokoisiin ja -merkkisiin normaaleihin renkaisiin on jonkun verran, mutta yleensä hinta erot ovat maltillisia. 

 

Entäs sitten vanteet ?

Myös vanteiden valinnassa tulee kiinnittää huomiota samoihin asioihin kuin renkaiden valinnassa. Vanteilla on myös kuormitusluokat. Bensiinikäyttöisen auton vanne saattaa sopia sähköautoihin, mutta saattaa rikkoitua suuremman kuorman alla yllättäen.  

Vanteen muotoilulla ja painolla on vaikutusta vierintävastukseen. Sähköautojen vanteet ovat yleensä, hyvin umpinaisia, joka vaikuttaa mallista riippuen hyvinkin paljon auton toimintamatkaan.  

 

Lyhyt yhteenveto 

Painoindeksi, alhainen vierintävastus ja pito. Siinä kolme asiaa, jotka täytyy muistaa renkaita valitessa. Ja lähes samat pätevät myös vanteisiin. Onneksi näitä asioita ei tarvitse itse tutkia vaan voi ottaa yhteyttä myyjiimme, jotka neuvovat mielellään oikeissa rengas ja vanne valinnoissa. 

Valmiita rengasvannepaketteja sähköautoihin löytyy myös KA-Renkaan Tori-kaupasta, käy kurkkaan!

Tekninen Asiantuntija 

Henri Uotila