Kuluneet, ruosteiset, vääränlaiset pultit/mutterit ja väärät kiristysmomentit voivat johtaa renkaan irtoamiseen joka on suuri turvallisuusriski.

Ajat autollasi, radiosta kuuluu lempikappaleesi. Yhtäkkiä kuulet epämääräistä kolinaa ja menetät autosi hallinnan. Tienposkella tulet autostasi ulos ja huomaat, että autossasi on vain kolme rengasta paikallaan. Miksi näin voi käydä ja miten pystyt ennalta ehkäisemään tämän tilanteen.

Muttereita ja pultteja on monenlaisia.

Eri autovalmistajat käyttävät autoissa erilaisia pultteja/ muttereita ja tähän kun vielä lisätään eri vannemallit saadaan monia variaatioita joiden kanssa saa olla tarkkana. Yleisesti autovalmistajan alkuperäiset teräs ja alumiinivanteet kiinnitetään samoilla pulteilla, toki muutamissa auto merkeissä on poikkeuksia. Tarvikkeina myytäviin alumiinivanteisiin tulee lähes aina omat pulttinsa jotka eivät välttämättä käy auton toisiin vanteisiin. Vanteen pultinreikä voi olla muodoltaan suorakartio-, pallo- tai tasakantainen. Lisäksi pultin/mutterin pituus tulee ottaa huomioon.

Kuluneet kierteet

Renkaita vaihdettaessa kuormittavat pultin kierteitä joka voi johtaa materiaalin väsymiseen ja heikentää sen lujuutta. 10 vaihtokertaa heikentää kolmanneksen näitä ominaisuuksia. Kierteet kuluvat myös auton puolelta pyörän navasta.

Oikea kiristysmomentti

Oikea kiristysmomentti on tärkeä huomioida renkaita vaihdettaessa. Liian pienellä kiristysmomentilla vanne ei kiristy pyörän napaan kunnolla ja aiheuttaa pahimmillaan renkaan irtoamisen.

Liian suurella kiristysmomentilla pultit venyvät ja saattavat katketa yllättäen.

Ruosteiset pultit

Ruoste pultin / mutterin kierteissä vaikuttaa sen kitkakertoimeen joka antaa virheellisen tuloksen pulttia/ mutteria kiristettäessä. Saatat luulla kiristäneesi pultti/mutteria tarpeeksi koska ruosteen takia pultti/mutteri ei pyöri ns. vapaasti vaan ruoste kierteissä aiheuttaa liiallista kitkaa.

Pultin/mutterin rasvaaminen

Pulttien/mutterien rasvaamista ei kotioloissa suositella. Liiallinen rasvan käyttö antaa vääriä tuloksia pultteja/muttereita kiristettäessä. Kannattaa ennemmin puhdistaa pyörän napa ja pultit/mutterit esimerkiksi teräsharjalla aina renkaita vaihdettaessa. On myös tärkeää säilyttää ”väärän” kauden pultteja/muttereita kuivassa ettei ruoste pääse kertymään pultin/mutterin pintaan.

Oikeat mekaaniset ominaisuudet

On erittäin tärkeää, että vaihdetuilla pulteilla/ muttereilla on täsmälleen samat mekaaniset ominaisuudet kuin alkuperäisillä.

Lukkopultit/mutterit

Renkaiden varkauksia estäviä lukkopultteja/muttereita käytetään joidenkin autovalmistajien toimesta, lisäksi myydään myös jälkiasennettavia lukkopultti/mutteri sarjoja. Avain pulttien/muttereiden avaamiseen on yksilöllinen eikä sitä missään kohtaa kannata hävittää. Esimerkiksi käytettyä autoa ostaessa kannattaa tarkistaa onko autoon asennettu lukkopultit/mutterit ja jos on, onko avain vielä tallessa. Avaimen kadotessa tai rikkoontuessa kannattaa olla yhteydessä meihin.

Muistilista

1.Oikeat pultit/mutterit oikeisiin vanteisiin.

2.Oikeat kiristysmomentit.

3.Puhtaat pultit/mutterit.

4.Lukkopultin/mutterin avain tulee säilyttää hyvässä tallessa.

 

Vaihtaessamme renkaita tarkastamme aina pulttien/mutterien kunnon ja jos huomaamme epäkohtia ehdotamme pulttien/mutterien uusimista. Kaikki toimittamme pultit/mutterit on suunniteltu ja valmistettu vastaamaan mekaanisilta ominaisuuksiltaan täsmälleen alkuperäisiä pultteja/muttereita. Mikäli havaitset ongelmia pulttien/muttereiden kanssa ole yhteydessä myynti tiimiimme, asiantuntijamme neuvovat mielellään asiassasi.

Henri Uotila

Tekninen asiantuntija

Henri Uotila

KA-Rengas Salo