Oletko koskaan miettinyt, mitä renkaisiin on kirjoitettu? Mitä nämä merkinnät merkitsevät? Alkuun merkinnät saattavat tuntua oudolta koodilta, mutta ei ole rakettitiedettä purkaa merkintöjen tarkoitusta. Nämä ovat tärkeitä ominaisuuksia, jotka erottavat renkaan toisesta ja auttavat sinua selvittämään renkaan koon ja yhteensopivan käyttöympäristön. Tässä artikkelissa pyrin vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, joita sinulla saattaa olla näistä merkinnöistä. Tämän artikkelin loppuun mennessä osaat käytännössä lukea rengasta.

 

Pieni kertaus renkaan anatomiasta.

Rengas on monen pienemmän osan kokoelma, mutta pysytään tällä kertaa suurissa linjoissa. Tärkeimmät rakenteelliset osat ovat. Renkaan jalka, osa joka on yhteydessä vanteeseen, muodostaen tiiviin sauman jotta ilma pysyy renkaan sisällä. Renkaan kylki, on ”tasaisin” osa renkaasta jalka-osan ja kulutuspinnan välillä. Renkaan kulutuspinta, joka on yhteydessä tienpintaan.

Renkaiden tärkeimmät merkinnät on merkitty renkaan kylkiosaan.

Merkintöjen koodit

Poikkileikkausleveys / Sectional Width: On renkaan leveys valmistajan ilmoittamaan rengaspaineeseen täytettynä, lukuun ottamatta sivuseiniin kohokuvioituja tankoja, aakkosia tai kuvioita. Poikkileikkausleveys mitataan sen jälkeen, kun rengas on asennettu kunnolla vertailuvanteelle ja täytetty valmistajan suosittelemalla paineella. Se on merkitty mm / tuumaa.

 

Renkaan Rakenne / Tyre Construction: Kahden numeron välissä oleva merkki ilmaisee renkaan rakenteen. Tässä yhdysmerkki (-) tarkoittaa ristikudos (Bias)-renkaan rakennetta. Kun taas vyö (radial) renkaassa merkintä rakenteesta on ”R”.

Vanteen Nimellishalkaisija / Nominal Rim Diameter: Vanteen laipan ulkohalkaisija johon renkaan jalka-osa osuu on vanteen nimellishalkaisija. Se mitataan tuumina.

Profiili luku / Aspect Ratio: Jos haluat löytää renkaan profiilin luvun, etsi vinoviivaa seuraava numero. Renkaan profiili luku on prosentteina renkaan leveydestä. Esimerkiksi 460/85R38 kokoisessa renkaassa renkaan profiili on 85 prosenttia renkaan leveydestä 460mm.

Suuntanuolet / Rotation: Näetkö renkaan sivuseinämässä nuolimerkinnän? Nämä ovat suuntanuolia, joita käytetään osoittamaan suuntaa, johon renkaan tulisi pyöriä käytön aikana. Rengas on asennettava pyörimään oikeaan suuntaan; Siksi renkaan pyörimissuunta mainitaan sivuseinämässä nuolen avulla.

Kuormitusindeksi / Load index (LI) ja Nopeusindeksi / Speed Index (SI): LI kertoo painosta, jonka rengas kestää, kun ilmanpaine on valmistajan suosittelema. On ehdottoman suositeltavaa olla ylittämättä renkaassa mainittua LI-arvoa. Kuormitusindeksi on numeerinen koodi, joka määrittää renkaan suurimman kantavuuden kilogrammoina.

Nopeusindeksi (SI) on symboli, joka osoittaa suurimman nopeuden, joka on hyväksytty annetulla kuormitusindeksillä.

Kuormitusindeksi                                                                                 Nopeusindeksi

Toivottavasti nyt ymmärrät renkaan merkintöjä paremmin. Mikäli jokin kysymys jäi vastaamatta ota yhteyttä myynti@karengas.fi Asiantuntevat myyjämme vastaavat kaikkiin kysymyksiin.

Tekninen Asiantuntija

Henri Uotila