Raskaan ajoneuvon renkaiden päällä lepää painava lasti. On kyse sitten kuorma-autosta tai linja-autosta ammattikuljettajan vastuu on valtava, varsinkin rengas valinnoissa.

Raskaan kaluston turvallisuuteen renkaiden osalta vaikuttavat muun muassa riittävä urasyvyys, oikeat ilmanpaineet ja oikean renkaan valinta oikeisiin olosuhteisiin.

Talvirenkaiden kumiseos ja pintamallit on suunniteltu varmistamaan pito myös erityisen haastavissa talviolosuhteissa. Kumiseos on pehmeämpää jolla luodaan pitoa ja pintamalli on suunniteltu ensi sijaisesti pidon kannalta luoden turvallisuutta renkaan käyttäjälle.

Ilmanpaineiden merkitys on luultua suurempi, sillä se vaikuttaa kilometritulokseen, ajomukavuuteen, renkaan pitoon ja jarrutuskykyyn. Liian alhainen rengaspaine taivuttaa renkaan runkoa, jolloin rengas kuumenee ja vierintävastus lisääntyy. Näin ollen rengas kluluu nopeammin ja voi pahimmassa tapauksessa jopa rikkoontua. Liian korkea paine voi myös heikentää kilometritulosta ja renkaan pitoa. Etuaksellille asennetut renkaat voivat tässä tapauksessa kulua nopeammin ja epätasaisesti.

Talvimalli                                                              Kesä malli

Mikä sitten on oikea rengas?

Autoilijoiden keskuudessa jokaisella ammattilaisella on vahvat suosikit jotka ovat muodostuneet tuhansien kilometrien ajokokemuksella, kahvi kupin ääressä muiden ammattilaisten kanssa ja asiantuntevan rengasmyyjän kanssa keskustellessa.

On tärkeää räätälöidä renkaat ajo olosuhteiden, ajon määrän, auton ja kuljettajan mukaan. Oikeilla renkailla ajo ominaisuudet ovat aina olosuhteiden tasalla ja polttoaine kulutus mahdollisimman alhaisena.

Kuljetusseisokkien välttämiseksi on merkittävää taloudellista hyötyä yrityksille: toimitukset pysyvät aikataulussa, tuotteiden laatu pysyy hyvänä jne.

Kesä- ja talvirenkaat vai ympäri vuoden samoilla renkailla?

Kuten jo mainittu talvirenkaat on suunniteltu talvi olosuhteisiin eivätkä kestä kesän kuumia asfaltti teitä samoja kilometrejä mitä kesään suunnitellut. Kesärenkaiden pintamallit ja kumiseos on suunniteltu kilometrejä kestävämmällä kovemmalla kumiseoksella. Pintamallit eroavat suuresti talven malleista, koska pitoa tarvitaan vähemmän ja vesiliirto ominaisuuksia enemmän on mallit suunniteltu siten että mahdollisimman suuri pinta-ala renkaasta on koko ajan kosketuksissa tiehen.

Talvirenkaiden osalta on myös tärkeää muistaa oikeat merkinnät renkaissa ja tarpeellinen kulutuspinnan määrä. Kaikilla vapaasti pyörivillä akseleilla tulee olla M+S merkintä ja 3mm kulutuspintaa sekä vetävillä akseleilla 3pmsf merkintä ja 5mm kulutuspintaa.

Kaksien renkaiden käyttö vuodessa on toki alku satsauksena kallis investointi koska vetorenkaita on vähintään neljä kappaletta. Uskaltaisin kuitenkin väittää että kun autoon on valittu oikeat renkaat, polttoaine kulutus laskee ja rahallinen säästö syntyy sitä kautta. Säästät myös renkaiden asennukseen käytettävässä ajassa ja rengastöiden hinnassa jos toiset renkaat ovat valmiina vanteilla.

 

Meillä Ka-Renkaan toimipisteillä renkaiden kausisäilytys on ammattiautoilijoille ilmaista joten renkaat säilyvät ”väärän” kauden helposti meidän varastoissa. Teemme renkaisiin myös säännollisesti kuntotarkastuksia ja raportoimme asiakkaillemme tuloksista.

Henri Uotila

Henri Uotila

Tekninen Asiantuntija

KA-Rengas Oy