Idyllistä maalaismaisemaa halkoo kumpuileva tie. Vain muutama kilometri piskuisen mutta elinvoimaisen kylän keskustasta kohoaa teollisuushalli, joka kätkee sisäänsä erikoistunutta osaamista. Koskella, perinteikkään sahan entisissä tiloissa, sijaitsee KA-Renkaan oma pinnoittamo.

”On järkevää, että renkaita pinnoitetaan uudelleen, varsinkin kun siitä paljon nykyään puhutaan. Tottakai siinä paljon säästyy autoilijoiden rahoja ja öljyä ja muuta” pohtii työnjohtaja Niko Rajala.

Niko Rajala

”Kestävyys on itselle tärkeää, ja sitä kautta turvallisuus”, hän kiteyttää.

Ekologisuuden lisäksi pinnoitettujen renkaiden etua ajavat myös järkisyyt. Pinnoittamisen asiantuntija vinkkaa etujen sujahtavan luo kuin vaivihkaa:

”Tää on tosimiehen vihreää! Vaikka ei ajattelis säästää luonnonvaroja, niin säästää ainakin rahaa.”

 

KOTIMAISTA KÄSITYÖTÄ

KA-Renkaan pinnoittamossa työskentelee keskimäärin kahdeksan työntekijää yhdessä vuorossa. Massiivinen 120-asteisena puhiseva uuni määrittää työnteon neljän tunnin paistoajoin.

”Aikojen alussa uuniin mahtui neljä rengasta, nyt samaan aikaan saadaan 36 paistumaan” työnjohtaja Rajala muistelee alan ja yrityksen kehitystä.

Koskella työskentelevät pinnoittamisen asiantuntijat tarkastavat jokaisen renkaan huolella.

”Jokainen rengas on käytetty ja pakko tarkastaa. Se on turvalllisuukysymys teitä varten”, muistuttaa Niko.

Renkaiden tarkastamisen jälkeen ne hiotaan, paikataan ja ylle lisätään kumiseosta. Keitos vieritetään vulkanoitumaan uuniin, jonka jälkeen pinnoitustyö ottaa sijansa. Jokainen työvaihe on puhdasta käsityötä.

”Ei nyt ihan kahvimainokseen vielä, mutta kyllä, ammattitaitoa löytyy” hymyilee Rajala vaatimattomasti.

Rengasalan artesaanit ovat havainneet kokevansa onnistumisen ja ylpeyden tunnetta nähdessään käsityötään tien päällä.

”Tulee katottua, että tossa on meidän renkaat” toteaa Niko myöntäen ammattiylpeyden.

Kuukaudessa pinnoitetaan 800-1000 rengasta. Tuotantoa valvoo myös tehtaan oma makkarastatistiikka. Tuhannen rajapyykin ylittyessä on toimitusjohtaja luvannut grillimakkaran sijaan paistaa pihvit.

”Täytyy sit aika hyvät pihvit ollakin” virnistää työnjohtaja esimiehelleen.

Pinnoittamo varastoa

TYYTYVÄINEN ASIAKAS ON TÄRKEIN

Pinnoittamon työntekijät eivät työskentele ainoastaan pajansa uumenissa, vaan heillä on aivan erityinen suhde asiakkaisiin. Kun rengas haetaan varastosta työstettäväksi, tunnetaan kasvot ja ihminen kumiseoksen omistajan takana.

”Meillä on keskimääräisesti kahden viikon pinnoitusaikataulu ja olemme melko ketterä kumppani, tilannekohtaisesti pystymme myös joustamaan” Rajala kertoo.

Työyhteisö myös kokee, että on aina mukavaa ja arvokasta saada palautetta loppukäyttäjiltä. Sovitusti prosessia on mahdollista päästä myös seuraamaan paikan päällä.

”Tottakai saa tulla käymään” kehottaa Niko ja summaa

”Tyytyväinen asiakas on aina positiivinen asia!”

KA-Renkaan pinnoittamo on yli 20-vuotisella kokemuksella oppinut tunnistamaan asiakkaiden tarpeet vaihtuvissa olosuhteissa ja toimintaympäristöissä. Kestävät asiakassuhteet koetaan pinnoittamossa merkkinä hyvin tehdystä työstä.

 

Alan erityisyys kysyy myös asiantuntevaa työvoimaa. Työnjohtaja pohtii, että pinnoittaminen vaatii ahkeruutta ja omanlaisensa luonteen.

”Jos joku haluaa alalle, tervetuloa kokeilemaan! Tekevälle töitä löytyy, näissä hommissa täytyy ehkä olla enemmän sopiva kuin pätevä.Työ on ripeätahtista ja linjaston joka vaiheessa pitää osata myös ajatella: jokainen rengas on vähän erilainen, vaikka periaate onkin samanlainen.”

Renkaisiin ja työntekijöihin pätee Koskella sama sääntö: ”Jokainen saa meillä olla omanlaisensa yksilö!”

Uusiorenkaat odottamassa uuniin menoa

PINTAA SYVEMMÄLTÄ

Uuniin on vaihdettu päivän toinen satsi renkaita. Työntekijät kiiruhtavat lounaalle tuotantotilojen yläkertaan. Sivumennen heitetään joukolle kysymys, mikä työssä on parasta?

”Minä tietysti!” vastaa Petri ”Pete” Vesterinen oikopäätä ja räjäyttää työkaverit nauramaan.

Työmaan henki hehkuu ohikiitävissä tarinoissa. Asenne kiteytyy yksiselitteisen selkeästi oitis samassa hetkessä: keskustelu kääntyy välittömästi takaisin linjastoon. Työt jatkuvat tauollakin, miesten jäädessä pohtimaan miten toimen voisi saattaa loppuun yhä taidokkaammin.

Työnjohtajan aiemmin ilmoille heittämä herja tunteella ja ammattitaidolla tehdystä työstä ei näyttäydy kaskuna lainkaan. Koskella pinnoitetaan pintaa syvemmältä.

. . .

 

KA-renkaan pinnoittamo on toiminut Koski TL:ssä jo yli 20 vuoden ajan. Pinnoittamo palvelee kuljetusalan yrityksiä ja toimii myös tukkuna rengasliikkeille. KA-Renkaan Pinnoittamo tarjoaa raskaan kaluston ja työkoneiden renkaat asiakkaan omaan runkoon tai runkoineen pinnoitettuna. 2020 lanseerattiin KA-Renkaan ensimmäiset oma pinnoitemallit, joiden kehitystyö on saanut sijansa tekijöidensä parissa.

 

Lue lisää: pinnoittamo.fi